Mala šola gamaš

Marsikdo preživi brez kosa blaga, ki ga nataknemo na noge nad čevljem, da dlje časa ostanemo suhi. Vendar so gamaše dragocen pripomoček, ki turo naredi precej prijetnejšo.


Vse foto: arhiv Kibube


Mala šola
plezalnikov

  Mala šola
vrvi

  Kaj vzeti s sabo
na turni smuk

  Ne spreglejte
izdelkov v akciji!
akcija_banner

Gamaše uporabljamo predvsem pozimi, da snegu preprečimo nepovabljen obisk čevljev. Pri nas manj razširjena, a nič manj koristna je uporaba v deževnem vremenu ali na blatnem terenu. Bolj kot tako, da si med čevlje in dežne hlače namestite še gamaše, se težko zaščitimo pred vlago in umazanijo. Udobje hoje pri tem prav nič ne trpi, kot bi npr. v škornjih, ki so praviloma precej manj udobni od gojzarjev, poleg tega pa lahko gamaše hitro snamemo in spravimo v nahrbtnik, če jih ne potrebujemo več.

Ja ali ne?

Pri gamašah se sicer zastavlja izhodiščno vprašanje, ali jih sploh potrebujemo. Nekateri menijo, da jih sodobno krojene hlače in čevlji dovolj uspešno nadomeščajo, drugim se ne zdijo kul, tretji pa na žive in mrtve prisegajo nanje. Tule je torej nekaj razlogov za eno in drugo stran, odloči pa se seveda vsak sam.

Trikrat hura za gamaše:

  • Dodatno ščitijo pred vlago, blatom, kamenčki in listjem, ki padajo v čevlje.
  • So poceni prva obrambna črta, saj pred neljubimi srečanji s cepinom, derezami in drugimi ostrimi kosi opreme ščitijo dražje kose opreme (čevlje, hlače).
  • Če jih ne potrebujemo več, jih lahko snamemo.
  • Lažje jih je posušiti kot hlače.

Gamaše, fuj:

  • Nekatere sodobnejše hlače se dobro obnesejo brez njih; tudi sami lahko na hlače namestimo vrvico oz. pašček, ki ga napeljemo pod čevljem, s čimer nadomestimo gamaše.
  • Noge v čevljih zaradi njih slabše dihajo, tako da se bolj potijo.
  • Včasih jih je nadležno natakniti in sneti.
  • Na nekatere čevlje (npr. pancarje) jih je težko oz. nemogoče namestiti.
  • Še en kos opreme, na katerega je treba paziti ...

Vrste gamaš

V osnovi ločimo tri vrste. Pri nas so običajne visoke gamaše, ki segajo do vrha meč oz. pod koleno. Redkeje vidimo nizke gamaše, ki pridejo nekje čez gleženj in jih uporabljajo npr. gorski tekači predvsem kot zaščito pred umazanijo.Nekatere gamaše pa so narejene kot specifična dopolnitev k točno določenemu modelu čevljev. Če kupujemo takšne, se prepričajmo, ali se res ujemajo, sicer pa raje izberimo univerzalnejši model.

Zapiranje po dolžini

Iz otroških let se še spomnimo doma narejenih gamaš, ki jih je bilo treba obuti kot nogavico. Današnje "profesionalne" gamaše imajo vse takšen ali drugačen sistem zapiranja po dolžini, ki omogoča, da jih namestimo brez sezuvanja čevljev.

Izbiri sta dve: zadrga ali zapiranje na ježka. Prva se ne ozira na sneg, a je občutljiva na blato in umazanijo, zato jo je treba občasno očistiti. Slabost ježka (trak Velcro) pa je, da se lahko vanj nabere toliko snega, da ne prime več. Morda je idealna tretja možnost: zadrga, ki jo zakrijemo še z ježkom …

Včasih so se gamaše zapirale na zadnji strani noge, danes pa pogosteje spredaj. Načeloma se tako lažje pripognemo in opravimo z zadevo, je pa res, da tega ponavadi ne delamo več kot enkrat na turo. Takrat se lahko tudi potrudimo do zadnjega dela noge.Zgoraj

Večina gamaš ima na vrhu elastično vrvico, s katero jo zategnemo, da preprečimo vdor vlagi in umazaniji. Nekatere imajo zgoraj samo elastiko ali trak z ježkom, kar se načeloma enako dobro obnese. Sicer pa naj bi gamaša segala pod koleno, do mesta, kjer je noga približno najožja. Če seže nižje, lahko pritiska na mečne mišice, če pride nad koleno, nas ovira pri gibanju. Je pa res, da gamaše običajno niso na voljo v prav veliko velikostih. Če so vaše mere nestandardne, se zna zgoditi, da boste imeli težavo (tudi) pri gamašah!

Spodaj

Na sprednjem spodnjem robu imajo gamaše kovinski kaveljček, ki omogoča pritrditev na vezalko. Še pomembnejši pa so najpomembnejši paščki, ki objamejo podplat čevlja in preprečujejo, da bi gamaša zlezla nad čevelj in nehala opravljati svojo nalogo. Lahko so iz žice, usnja, gume ali najlona. Izbira spet ni enoznačna. Eni so za žico, ker se na njej ne nabira sneg, drugi pa pravijo, da so boljši najlonski paščki, ki se jih da zamenjati, če se strgajo. V splošnem se uporabniki strinjajo, da so šibka točka gamaš večinoma neti, ki držijo paščke in sprednje zatiče. Če ti slabo držijo, je čisto vseeno, kako kakovostno je ostalo, zato se jih v trgovini splača dobro preveriti.


Gamaše se dobro obnesejo tudi v blatu.

Večna dilema o materialu

Spodnji del gamaš je ponavadi iz materiala, ki je odporen na drganje, zgornji pa je vodoodporen oz. vodoodbojen. Prvotne gamaše so bile iz gume, danes pa jih lahko kupimo iz najrazličnejših materialov: goreteks, eVent, schoeller, ripstop, cordura itn. Na vprašanje, kateri je najboljši, vam ne moremo odgovoriti. Nekateri prisegajo na goreteks, saj naj bi v nasprotnem primeru gamaše premalo dihale. Drugi trdijo, da noben material ne more dovolj hitro odvajati vlage, če se zelo potimo, zato je popolnoma vseeno, kateri je. Zanje je osnovno pravilo gamaš "lahke, tanke in poceni". Dodatna prednost gamaš iz manj kakovostnih materialov naj bi bila pri uporabi v kombinaciji z derezami: če se v cenejšo gamašo zataknemo z derezo (kar slejkoprej se), se gamaša strga. Če je gamaša iz super odporne cordure, to bližnje srečanje preživi, mi pa ne nujno, saj se spotaknemo, pademo in ...


Gamaše in dereze: koristna kombinacija, a previdno!

Kupovanje gamaš

Kupovanje gamaš ni prav zapleteno, ker tudi izbira ni neskončno široka. Teža gamaš ne vpliva bistveno na uporabo, pomembneje je, da se tesnoas oprimejo noge. Tako se zmanjša možnost, da bi se vanje zapletli z derezami. Posebej tesna naj bo njihova oblika na notranji strani noge, okrog čevljev pa jih moramo razmeroma zlahka namestiti - če imamo že pri pomerjanju težave z zapenjanjem, se spomnimo, da bo na terenu, v mrazu in moči, to še bistveno težje!

Ponavadi so gamaše na voljo v nekaj velikostih, npr. S, M in L. Upoštevajmo, da se te ne skladajo nujno s številko oblačil, ki jih nosimo. Če proizvajalci navajajo točne centimetre, si lahko nogo tudi izmerimo (na najširšem delu čevlja in na vrhu meč) in jo primerjamo s tabelo velikosti. Lahko pa s sabo v trgovino vzamemo čevlje in hlače, prek katerih bomo gamaše dejansko nosili. Nerodna, a najzanesljivejša možnost!

Na splošno velja, da naj bo vložek v gamašo sorazmeren s terenom in vremenskimi pogoji, kamor se odpravljamo: za resnejše gore si omislimo resnejše gamaše. Kot pri vsej ostali opremi pa je tudi pri gamašah treba vedeti, kako jih namestiti. Če nočemo izpasti kot popolni telebani, ki nosijo bleščeče nove gamaše obrnjene na glavo (ali kaj podobno bizarnega), le prosimo za pomoč prodajalce ali bolj izkušene kolege.


Kaveljček spredaj poskrbi za dodatno učvrstitev gamaše na čevelj.

Opozorilo: Čeprav je eden osnovnih ciljev naših objav povečati varnost obiskovalcev gora, pa avtorji prispevkov in Kibuba, d. o. o., ne morejo sprejeti odgovornosti za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpeli njihovi uporabniki. Vsak opis ali nasvet je vedno subjektiven, poleg tega pa se razmere na terenu lahko spreminjajo celo iz ure v uro. Uporabnik se za turo odloči sam in tudi tvega sam.