Dolina medvedov v deževnem gozdu

Domen Košir

Ste že slišali za Bello Coolo? Če še ne, ste slišali vsaj za Britansko Kolumbijo, in če tudi to ne, veste vsaj za Kanado. Pojdimo torej na njeno zahodno obalo!


Vse foto: Domen Košir

Po ovinkih
na pivo in hemendeks
  Na terenu v
mrzlem vremenu

  Mala šola
preživetja v naravi

  Ne spreglejte
izdelkov v akciji!

Bella Coola je dolina na zahodni obali Britanske Kolumbije. Njeni prvotni prebivalci se imenujejo Nuxalk. Od njih se lahko naučimo veliko o ribolovu in lovu ter resnico o "odkrivanju Amerike". Njihova preteklost je zelo žalostna (kot od vseh prvotnih prebivalcev celine), vendar se danes kot ljudstvo nekako postavljajo nazaj na noge. Oživljajo svoj jezik, ki ga govorijo le redki, in običaje, ki jih je zelo zanimivo videti in slišati. Sicer pa so za Bello Coolo danes značilne manjše kmetije z raznovrstnimi dejavnostmi.Raj za dejavnosti na prostem

Bella Coola je kraj za vse, ki si želijo avanture v divjini. Plezanje poleti in pozimi, pohodništvo, kolesarjenje, rafting, turno smučanje, pa tudi ribolov in opazovanje divjih živali so glavne aktivnosti, s katerimi se lahko zamotimo. Največ možnosti je za tiste, ki si želijo občutiti, kako so hribe osvajali včasih, brez nadelanih poti. Za obisk visokogorja je vedno treba skozi goste gozdove, kjer lahko srečamo različne divje živali, v toplejših mesecih pa imamo težave predvsem s komarji. Gore, visoke od 2000 do 4000 m, so obdane z ledeniki, ki se tudi tukaj vsako leto manjšajo.
Deževni gozd


Začetek grebena na Mt. Nusatsum


Možnosti za plezanje

Kar nekaj nižje ležečih sten v dolini je opremljenih za plezanje. Smeri imajo navrtana sidrišča, vmesno varovanje pa si moramo večinoma urediti sami. Za veliko smeri je značilno plezanje po nagnjenih ploščah (slab climbing), najdejo pa se tudi poči. Veliko možnosti je za nove poletne in zimske smeri, ki nastajajo vsako leto. Na spletu najdemo večino obstoječih in najbolj popularnih smeri, obstaja pa še mnogo drugih, za katere se moramo pozanimati pri lokalnih plezalcih. Najlažje pridemo do njih preko Facebookove strani Bella Coola Rock Climbing.


Plezanje na Snootliju


Poč Mati opreme (Mother of gear)

Srečanja z medvedom

Srečanja z medvedom niso nič nenavadnega, zaradi česar moramo biti previdni pri gibanju skozi gozd. Za občutek varnosti lokalci priporočajo, da s seboj nosimo pršilo proti medvedom, ki ga uporabimo tako, da v obraz popršimo 270-kilogramskega grizlija, ki divja proti nam ... Nekateri pa vseeno s seboj nosijo tudi puško. Kot pri veliko rečeh je boljša preventiva – medved nas mora slišati dovolj zgodaj, da se nam lahko umakne. Do težav pride, ko žival ne ve, da smo blizu, in se nas ustraši. Glasno govorjenje ali petje sta prava rešitev.


Črni medved

Kako v dolino?

Prihod v dolino na katerikoli način je zanimiv. Polet z letalom iz Vancouvra preko gorovja Coastal Mountains je najhitrejša in najpreprostejša pot. Če imamo srečo z vremenom, imamo čudovit pogled na gore, ledenike in fjorde, ki so zelo redko obiskani. Če imamo čas in nam je cilj že samo potovanje, pa je zanimiveje priti preko planote Chilcotin in nato Bello Coolo zapustiti s trajektom. Na planoti vidimo črede divjih konj in losov. Te živali v dolino ne zahajajo, z izjemo losa Cowboya, ki vsako leto obišče čredo goveda v Firvaleu. Na planoti najdemo ogromne ranče z govedom in konji, pa tudi prave kavboje. V poletnih mesecih lahko obiščemo rodeo, ki ga imajo v vsakem večjem mestu.

Doživetje zase je tudi plovba s trajektom. Med potjo vidimo živali, kot so tjulnji, morski levi in, če imamo srečo, celo sinji kiti, delfini in orke. Plujemo mimo opuščenih naselbin in po 18 urah (s postanki v pristaniščih) pristanemo v Port Hardyju, na severnem delu otoka Vancouver Island.


Trajekt iz doline

Če ste slučajno v bližini, vam Bello Coolo toplo priporočamo. Raziskovali bi jo lahko vse življenje, pa še ne bi videli vsega.