Ideja za izlet: Triglav z Rudnega polja


Vsak Slovenec mora enkrat na Triglav! Tega nenapisanega pravila se več ali manj držimo. Marsikdo je šel prvič v gore prav na Triglav. Nekaterim so se po takem prvem obisku zamerile in v višave ne hodijo več, mnogi pa so se zaljubili v gorski svet. Prav z Rudnega polja je do Triglava še najbližje, tj. do vrha je najmanjša višinska razlika, »samo« 1530 metrov. Zato pa se avgusta in septembra po poti proti Velemu polju in Planiki valijo nepregledne množice romarjev. Koče so vsak večer nabito polne. Če ne rezervirate postelje dneve ali tedne vnaprej, boste pač preždeli noč kje na tleh ali na klopi.


Aljažev stolp. Foto: Rok Turk

Ta in še drugi opisi
v knjigi Andreja Stritarja   
Gore Slovenije

    Najlepše zavarovane poti
v Vzhodnih Julijcih

    Begunjščica
za zajtrk

   
Ne spreglejte izdelkov v akciji!


Med tem pristopom ne naletimo na večje tehnične težave razen zadnjega skalnatega dela, ki se mu nikakor ne moremo izogniti. Nezahtevnost in relativno majhna višinska razlika pa na to pot na višku sezone od julija do septembra privabita veliko vzpona na Triglav željnih planincev, zato ne pričakujmo samote in gorske odmaknjenosti. Najvztrajnejši lahko celotno turo opravijo v enem dnevu, lagodneje pa je seveda prespati v eni od koč. V poletni sezoni vsekakor rezervirajmo prenočišče vnaprej.

Višina: 2864 m
Višina izhodišča: 1335 m
Višinska razlika: 1530 m
  Zahtevna označena pot
Zahtevnost: 3
Orientacija: 1
Napornost: 3

Ko: 46,378268, 13,836633


Triglav nad Velim poljem. Foto: Damijan Novak

Izhodišče

Na nekdanji planini Rudno polje je danes rekreacijski center. Do parkirišča ob njem pripelje  asfaltirana cesta z Bleda (22 km) ali iz Bohinjske Bistrice (23 km). Ko: 46,344805, 13,923263

Vzpon

Markirana pot se prične pri odcepu gozdne ceste, ki ji sledimo dobrih deset minut. Pod smučarsko vlečnico zavijemo levo v gozd. Po kratkem vzponu nas pot vodi zložno proti levi. Kmalu pod sabo zagledamo stanove planine Konjščice. Desno nad nami se dviguje Viševnik, naravnost pred seboj pa vidimo pobočja Velikega Draškega vrha. Steza nas popelje v zanimivo kotanjo Jezerca, kjer se obrnemo levo proti bližnjemu Studorskemu prevalu, 1892 m, s katerega se nam odpre pogled na Bohinjsko dolino in Spodnje Bohinjske gore. Tu je začetek najprijetnejšega dela ture – skoraj vodoravnega sprehoda okoli širokega Tosca.

Po slabi uri razgledne hoje končno prvič zagledamo svoj cilj, malo za tem pa se pod nami odpre prostrana dolina Velo polje. Markantna gora na nasprotni strani je Mišelj vrh. Še malo in znajdemo se pred Vodnikovim domom, 1817 m. Sem pripeljejo tudi označene poti iz doline Voj na jugu in iz doline Krme na severni strani. Nad Vodnikovim domom se steza zložno vzpenja čez vznožje Vernarja. Na dveh mestih nam prvič pomagajo jeklenice. Na Konjskem sedlu, 2020 m, končno stopimo pod pravi masiv Triglava. Tu se desno odcepi pot na Kredarico, mi pa izberemo levo označeno stezo proti Domu Planika. V eni uri pustimo pod sabo dolgočasne serpentine in pridemo do doma, 2401 m.

Od Planike naprej gre zares. Kaj hitro se znajdemo v skalah, kjer nam pomagajo jeklenice in klini. Prek zmerno zahtevnega skalovja se vzpnemo na Mali Triglav, 2725 m. Tu se nam z desne pridruži pot od Doma na Kredarici, ki ga vidimo pod sabo kot na dlani. Mali Triglav z glavnim vrhom povezuje greben, ki je bil strah in trepet davnih gorskih pionirjev, danes pa je tako dobro zavarovan, da se ga ni treba bati. Ob zanesljivi jekleni ograji se približamo vršni piramidi in ob vedno širših razgledih stopimo do Aljaževega stolpa na najvišji točki.


Greben pod vrhom. Foto: Tadej Bolta

Sestop

Najhitreje in najenostavneje se vrnemo po poti pristopa. Če pa nismo vezani na povratek na  izhodišče, lahko sestopimo kamor koli drugam. Če si želimo visokogorskih strmin, se bomo podali na severno stran v dolino Vrat. Za prijeten sprehod mimo Triglavskih jezer pa priporočam povratek mimo Doliča in Prehodavcev skozi Dolino Triglavskih jezer.Najprimernejši čas

Primerno v poletni visokogorski sezoni od julija do prvega snega, običajno konec septembra.

Nevarnosti

Na poti do Doma Planika ni posebnih tehničnih težav. Vzpon na vrh je zahtevna plezalna pot, ki zahteva potrebna znanja in spretnosti in ni za vrtoglave. Priporočam čelado in samovarovanje. Svojevrstno težavo predstavljajo zaradi velikega obiska zelo zglajene skale.Mali Triglav nad meglenim morjem. Foto: Franc Malus

Časi

Pokljuka–Vodnikov dom 3 ure
Vodnikov dom–Planika 2–2.30 ure
Planika–Triglav 1–1.30 ure
Triglav–Planika 1 ura
Planika–Vodnikov dom 1.30–2 uri
Vodnikov dom–Pokljuka 3 ure
Skupaj 12–14 ur

Koče

Triglavski dom na Kredarici, 2515 m, (04) 531 28 64
Dom Planika pod Triglavom, 2401 m, 051 614 773
Vodnikov dom na Velem polju, 1817 m, 051 607 211

Zemljevid

Triglav, 1 : 25.000, Planinska zveza Slovenije.
Triglav, 1 : 25.000, Sidarta.
Triglavski narodni park, 1 : 50.000, Planinska zveza Slovenije.


Dom Planika in Triglav. Foto: arhiv Kibube


Opozorilo: Čeprav je eden osnovnih ciljev naših objav povečati varnost obiskovalcev narave, pa avtorji prispevkov in Kibuba, d. o. o., ne morejo sprejeti odgovornosti za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpeli njihovi uporabniki. Vsak opis ali nasvet je vedno subjektiven, poleg tega pa se razmere na terenu lahko spreminjajo celo iz ure v uro. Uporabnik se za turo odloči sam in tudi tvega sam.