Mala šola cepinov

Jan Podgornik
Fotografije: arhiv Kibube

Kateri tipi cepinov obstajajo in katerega potrebujem za to, kar želim početi v gorah? Na kaj je treba paziti pri nakupu? Moram imeti enega ali dva? Naj uporabljam paščke ali elastike? Odgovori na ta in druga vprašanja v spodnjem prispevku.
Kako izbrati
dereze

  Ledeni slapovi
za začetnike

  Kako izbrati
bundo

  Ne spreglejte
izdelkov v akciji!
akcija_banner

Ratišča

Ratišča so večinoma narejena iz aluminija. Karbonska ratišča občutno zmanjšajo težo cepina, a so bistveno manj trpežna. Lesene pa najdemo le še v muzejih.

Glede na obliko ratišča delimo na ravna, zakrivljena in izredno zakrivljena.

Ravna ratišča

Cepini z ravnimi ratišči so najudobnejši za hojo po lažjem terenu, npr. po ledenikih. Prijetno jih je držati za glavo, v strmem terenu, ko cepin držimo pod glavo, pa si obtolčemo in zmočimo členke na rokah. Odlični so za ustavljanje pri padcu.

Zakrivljena ratišča

Cepini z najširšim spektrom uporabe. Še vedno jih lahko držimo za glavo v položaju palice. Pri srednje strmem terenu je roka odmaknjena od snega. Če jim dodamo paščke ali nastavek za roke, so primerni tudi za strmejše plezanje. Za ustavljanje pri padcu so še vedno dobri.

Izredno zakrivljena ratišča

Ti cepini so namenjeni izključno plezanju, za hojo pa so nevarni, saj imajo nastavke za roke in jih je nemogoče zapičiti v trd sneg. Pri ustavljanju v primeru padca so zelo agresivni in nam jih lahko hitro izpuli iz rok.


Ustavljanje s cepinom - bolj priporočljivo sicer z rokavicami.

Okli

Pri oklih moramo biti pozorni na material. Aluminijasti so lažji, a neprimerni za trši sneg. Boljši, a težji so jekleni.

Pri enostavnih pohodniških cepinih so okli pogosto naluknjani, saj tako zmanjšajo težo. Za uporabo v ledu so manj primerni. Pri tehničnih pohodniških in plezalnih cepinih so okli močnejši, narejeni iz enega kosa in zato težji, a močnejši. Ponavadi so v konici debeli 3 mm. Debelejši so trpežnejši, a bolj razbijajo led, zato se jih uporablja bolj za plezanje z orodji (drytooling).

Manj zakrivljeni okli omogočajo lažje zaustavljanje pri padcu, bolj zakrivljeni pa bolje grabijo v strmem snegu in ledu. Pri naprednejših modelih se da okle menjati.


Plezalni cepini imajo močnejše okle.

Moč materialov


Glede na moč materialov delimo cepine na dve kategoriji: B in T oz. 1 in 2. Pri tem se posebej označujeta ratišče in okel, zato ima npr. cepin CT Alpintour ratišče T in okel B.

Kategorija B


Kategorija B je minimalni standard, zato na cepinih ni posebej označena. Pomeni, da ratišče zdrži 280 kg, klina pa ni primerna za praskanje po skali. Takšno ratišče ni primerno za izdelavo sidrišča, zato takih cepinov na ledenikih ne uporabljamo.

Kategorija T

Kategorija T mora biti jasno označena na vsakem delu cepina. Takšno ratišče zdrži 400 kg, klina pa je primerna tudi za plezanje z orodji (drytooling). Načeloma so cepini z oznako T trpežnejši.Dolžina

Dolžina cepina je odvisna od področja uporabe. Strmejši kot je teren, krajši je cepin. Za lažje vzpone, pri katerih cepin večinoma držimo za glavo v položaju palice, je primerna dolžina okrog 110 cm krajša od naše višine. Za strmejši teren so primerni cepini, ki so od tega krajši za 5-10 cm, saj nas predolgi lahko ovirajo pri strmih prečkah. Če cepina ne bomo veliko uporabljali v položaju palice, ni potrebe, da s sabo tovorimo npr. 70 cm dolg cepin, ker je težji in nerodnejši, dodatne koristi v strmem terenu pa ne bo. Plezalni cepini so krajši, zato je hoja z njimi neudobna.Število cepinov

Ali bomo uporabljali en cepin ali dva, se odločamo glede na strmino terena, trdoto snega in našo izkušenost. Do naklona 60 stopinj se načeloma uporablja enega, pri strmejšem ali tršem snegu pa si marsikdo želi dveh. Plezamo seveda z dvema cepinoma.


V takem drugače kot z dvema cepinoma pač ne gre.

Paščki, elastike ali nastavki za roke

Pri uporabi enega cepina je paščke najbolje odstraniti, saj pogosto menjamo smer gibanja in pri tem prestavljamo cepin iz roke v roko. Le malo bolj je treba paziti, da ga ne izgubimo. Če nam pri padcu iztrga cepin iz rok, nam ne pomaga noben pašček, saj prehitro dobimo preveliko hitrost in se nismo več sposobni ustaviti. Ko uporabljamo dva cepina, nam v strmem terenu paščki poberejo del sile, zato nas lahko manj navije v podlahti. Pri lednem plezanju pa se na uporabo paščkov gleda zviška. Če ima cepin gumiran ročaj, ga je lažje držati brez paščkov.

Elastike preprečujejo izgubo cepina in nam omogočajo več svobode gibanja ter lažje prestavljanje iz roke v roko, niso pa namenjene ustavitvi padca. Najmočnejše so Grivelove in Singing Rockove, a zdržijo le 200 kg. Pazimo, da se nam ne zataknejo v dereze ali svečke v ledu. Vpnemo jih v luknjo v glavi cepina (v pohodniškem položaju cepina) ali v ročaju (v vertikalnem ledu). Pametno je dodati kak obroček iz pomožne vrvice, saj tako omogočajo prijetnejšo uporabo. Tudi na uporabo elastik se pri lednem plezanju gleda zviška.

Nastavki za roke nam pomagajo v strmem terenu in so nadomestili paščke, saj omogočajo proste roke pri nameščanju varovanja in lažje preprijemanje. V trdem snegu pa preprečujejo uporabo cepina v položaju palice, zato jih za snežne ture odstranimo.


Pohodniška cepina s paščki

Uteži

Kar nekaj modelov cepinov za ledno plezanje dobimo z dodatnimi utežmi. Ponavadi je prva stvar po nakupu to, da jih odstranimo. Prav pridejo samo v ekstremnem mrazu in posledično trdem ledu.

Cepini glede na uporabo

Enostavni pohodniški cepini

Namenjeni so manj zahtevnim, položnejšim turam. Lahko so daljši in manj zakrivljeni. Okel je lahko aluminijast, a so boljši jekleni.

Primera:

Primerne ture:
 • Turski žleb
 • Brana
 • Triglav
 • Lenuhova grapa v Begunjščici
 • lažji štiritisočaki (pazimo na ratišče T)

CT Alpintour

Turnosmučarski cepini

Uporabimo jih. ko postane prestrmo za varen vzpon s smučmi. So kategorije B, krajši, lažji in v celoti iz aluminija. Imajo lopatico. Uporabni so izključno v snegu, kajti v ledu aluminijaste konice ponavadi slabo primejo.

Primer:
 • Edelrid Race (dolžina 50 cm, teža 320 g, ratišče B, 70 EUR)

Primerni turi:
 • Jugova grapa
 • Centralna grapa v Begunjščici

Edelrid Race

Tehnični pohodniški cepini

Zelo široko uporabni. Lahko jih uporabljamo tudi na lažjih turah, so malo težji od enostavnih pohodniških cepinov, a zato bistveno trpežnejši. Strmejši kot je teren, bolj smo veseli dodatne teže. Izbiramo lahko med lopatko in kladivom, toda slednje je pri tej obliki cepina dejansko uporabno.

Primera:
 • Singing Rock Edge (dolžina 55 cm, teža 555 g, okel in ratišče T, 89,90 EUR)
 • Petzl Sum’tec (dolžina 52-59 cm, teža 495-505 g, ratišče T, okel B, 145 EUR)

Primerne ture:
 • Slovenska v Triglavu
 • Prontarska v Velikem vrhu
 • Sinji slap na Jezerskem
 • normalni pristopi na težje štiritisočake

Singing Rock Edge

Alpinistični cepini

Namenjeni gibanju v terenu blizu navpičnice. So krajši od 55 cm in imajo odstranljive nastavke za roke, zato so pogojno še uporabni v položnejšem terenu. Pri enaki dolžini so težji od pohodniških. Dodatna teža lahko pri lednem plezanju koristi, saj lepše zamahnemo in lažje prodremo v led. Izbiramo med lopatko in kladivom, oba sta še uporabna. Načeloma vsi cepini tega tipa spadajo v kategorijo T, so pa nekateri starejši okli, npr. Black Diamond Viper, še v šibkejši kategoriji B.

Primeri:

Primerne ture:
 • Centralni slap v Prisojniku
 • Nemška smer v Triglavu
 • Ginat v Les Droites

Singing Rock Bandit

Cepini za ledno plezanje in plezanje z orodji (drytooling)

Izredno zakrivljeni. Imajo fiksne nastavke za roke. Odlični so v strmem ledu in mešanem terenu, slabši pa v vsem ostalem. Lopatka in kladivo sta precej neuporabna.

Primera:

Primerne ture:
najtežji slapovi in mešane smeri


Edelrid Rage

Tako kot vse stvari tudi cepini potrebujejo nekaj ljubezni in vzdrževanja, zato jih pridno brusimo, zategujmo vijake, predvsem pa jih čim več uporabljajmo.

Opozorilo: Čeprav je eden osnovnih ciljev naših objav povečati varnost obiskovalcev gora, pa avtorji prispevkov in Kibuba, d. o. o., ne morejo sprejeti odgovornosti za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpeli njihovi uporabniki. Vsak opis ali nasvet je vedno subjektiven, poleg tega pa se razmere na terenu lahko spreminjajo celo iz ure v uro. Uporabnik se za turo odloči sam in tudi tvega sam.