Zakaj imamo radi jesen

Kibubazin št. 224, 24. 9. 2018


Jesen je v gorah naš najljubši letni čas. Verjamemo, da veste, zakaj, če ne, pa je tule nekaj razlogov.


Foto: Željko Šćepanović

Kaj jeseni ne
sme manjkati

    Brez poškodb pri
športnem plezanju

  
Najtežje ferate
na svetu
 
  
Ne spreglejte
izdelkov v akciji!

Barve


Ni jih čez jesenske barve: sinje nebo, bele skale, zeleno ruševje, pisan gozd, rumene trave in zlati macesni. Ne pozabimo na rdeči ruj na Primorskem, pa seveda na belino prvega snega in meglenega morja, ki je globoko pod nami ...


Foto: Rudi Potočnik

Ni vroče


Poletne vročine ni več, pred soncem se ne skrivamo, hkrati pa še ni ostrega mraza, ki običajno pritisne decembra. Pa tudi snega v visokogorju še ni. Saj ne, da ga ne maramo, ravno nasprotno, a tistim brez smuči, krpelj in lednega orodja sneg precej omeji hribovski doseg.

Ni neviht


Vreme se ustali in v lepih dneh omogoča sproščeno pohajkovanje tudi po bolj izpostavljenih grebenih. Vendarle pa moramo upoštevati veter, ki jeseni rad razgraja okrog vogalov.


Jesen je idealna za grebenske ture. Foto: Miha Gašperlin

Ni gneče


V zadnjih letih ta trditev sicer vedno manj drži in na najbolj fotogeničnih lokacijah jeseni še zdaleč ne bomo sami - v želji po samoti torej nikar na Slemenovo špico, ko rumenijo macesni! Vseeno pa gneče, kot je v hribih poleti, jeseni ne bomo našli. Predvsem v bolj odmaknjenih kotičkih bodo z nami samo požrešne kavke in kak pred zimo porejen gams.

Kratek dan


Vedno krajši dan sicer ni naša najljubša značilnost jeseni, saj resno omeji dolgi jutranji spanec, čelna svetilka pa postane nepogrešljiv kos opreme. A vendarle, če smo ustrezno pripravljeni, imajo lahko sončni zahodi in pohajanja z naglavno razsvetljavo prav poseben čar.


Foto: Zoran Stanko

Opozorilo: Čeprav je eden osnovnih ciljev naših objav povečati varnost obiskovalcev gora, pa avtorji prispevkov in Kibuba, d. o. o., ne morejo sprejeti odgovornosti za morebitno nesrečo ali škodo, ki bi jo utrpeli njihovi uporabniki. Vsak opis ali nasvet je vedno subjektiven, poleg tega pa se razmere na terenu lahko spreminjajo celo iz ure v uro. Uporabnik se za turo odloči sam in tudi tvega sam.